erfgoedobject

Architectenwoning H. De Boom

bouwkundig element
ID
15108
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15108

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis in art-decostijl, van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, van 1925 naar ontwerp van architect H. De Boom als eigen woonhuis. Bakstenen lijstgevel op hoge arduinen plint en voorzien van witte gecementeerde delen op de bovenverdieping. Smalle deurtravee en bredere venstertravee met twee benedenvensters waarvan de kop vijfzijdig uitgewerkt is. Analoge deuropening. Rechthoekige vensters in deurtravee, gevat in een witte gecementeerde omlijsting en voorzien van een versierde borstwering (bas-reliëf op de middenverdieping). Gebogen erker met rechthoekig drielicht, fruitschaal op de borstwering en bekronend smeedijzeren balkonhek. Gevel beëindigd op witte gecementeerde band met rolwerk op de penanten; brede houten kroonlijst.

  • Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3709/4295.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Architectenwoning H. De Boom [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15108 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.