Breigoederenfabriek N.V. Mercator

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Breigoederenfabriek N.V. Mercator

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Verbreytsite

Beschrijving

Voormalig breigoederenfabriek "N.V. Mercator" van oorspronkelijk negen traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, van 1926 naar ontwerp van architect Jan-Albert De Bondt voor rekening van de textielfabrikanten Verbreyt. Door de aanwezigheid van deze fabriek kreeg de straat in 1927 haar huidige naam. Travee opgevat als driezijdige, gevelhoge glaswand met kleine roedeverdeling. Driehoekige bakstenen penanten, bovenaan horizontaal met elkaar verbonden door een gecementeerde band metselwerk als gevelbekroning. Identieke zijgevels van drie traveeën. Analoge achtergevel, enkel op de bovenverdieping beglaasd.

Voor- en zijgevels heden volledig bekleed met grijze banden van beton.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3712/4687.