erfgoedobject

Herenhuis met katoenfabriek

bouwkundig element
ID
15114
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15114

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Deel VTS-site
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis met katoenfabriek
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig herenhuis met katoenfabriek Janssens-Lyssens en heden Vakschool Sint-Antonius.

Gebouwencomplex met straatvleugel en twee haakse vleugels uitziend op de binnenplaats, opklimmend tot de 17de eeuw (1691 gedateerd in de binnengang) met voornaamste bouwfase eind 18de eeuw (jaarstenen 1775, 1785) en gedateerde poort 1788. Aanpassingen in 1909 (onder meer dakkapellen en driehoekig fronton aan voorgevel) bij het inrichten tot vakschool.

Straatvleugel: voormalig herenhuis in Lodewijk XVI-stijl, acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met houten dakkapellen en driehoekig fronton. Sobere bakstenen lijstgevel op arduinen plint. Ritmerende rechthoekige vensters in vlakke arduinen omlijsting op dito lekdrempels op consooltjes; bewaarde duimen, rolluikkasten en behouden ijzeren leuningen bij de drie linkertravee. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting op hoge neuten onder gestrekte druiplijst op Lodewijk XVI-consoles in de derde travee. Korfboogpoort in arduinen omlijsting op neuten, met imposten en sluitsteen en gestrekte druiplijst in de uiterste travee. Jaartal 1788 in de zwikken. Aflijnende kroonlijst op klossen, in het midden onderbroken door het driehoekige fronton met wapen van Monseigneur A. Stillemans, aangebracht in 1909.

Achtergevel met jaarsteen 1785, met drie zichtbare traveeën onder hoog schilddak met laaddeur. Haakse vleugels met huidige klaslokalen, toegevoegd in imitatieve stijl. Rechtervleugel aanzettend met een oorspronkelijke 18de-eeuwse travee met behouden houten dakkapel met voluutvormige vleugelstukken.

  • Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3695/2815.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis met katoenfabriek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15114 (Geraadpleegd op )