erfgoedobject

Bank van Waes

bouwkundig element
ID
15124
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15124

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bank van Waes
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Neogotisch gebouw opgericht in 1881 als Bank van Waes naar ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove. Bak- en natuurstenen gevels respectievelijk een grote puntgevel van drie traveeën met twee hoge bouwlagen en een lagere trapgevel van twee traveeën en drie bouwlagen onder afzonderlijke zadeldaken (leien). Puntgevel met natuurstenen onderbouw met getoogde, getraliede vensters en bakstenen bovenbouw met centrale natuurstenen erker en spitsboogvensters met drielobtracering in de boogvelden; sierankers; aflijnende hogers en bekronende kruisbloem. Trapgevel met getoogde poort op de begane grond en kruis- en bolkozijn in zogenaamd Brugse travee, met drielobtracering in de boogvelden van de bovenverdieping. Geveltop met korfboogfries met gesculpteerde roos.

  • Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3684/900.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bank van Waes [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15124 (Geraadpleegd op )