Brouwerij-mouterij Versailles

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Polderstraat
Locatie Polderstraat 68, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Mechelen extra muros (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen extra muros (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerij-mouterij Versailles

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Mouterij ontworpen door A. Van Haesendonck

Deze bescherming is geldig sinds 19-06-1997.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige brouwerij-mouterij van de Onafhankelijke Herbergiersbond, ingehuldigd op 29 april 1894 in het nabijgelegen gelijknamige lokaal. De brouwerij, opgezet als een collectief waarvoor zestig leden hadden ingeschreven, werd gebouwd naar ontwerp van architect A. Van Haesendonck en is heden gesloopt; de mouterij, van 1897 naar ontwerp van dezelfde architect, bleef bewaard. De gebouwen verlenen momenteel onderdak aan twee sportinfrastructuren: een pistoolschietstand en een indoor-klimmuur; het karakteristieke mouttorentje met trechtervormig dak verdween bij de verbouwing.

Rechthoekig complex bestaande uit een lange vleugel van zeven traveeën en twee bouwlagen - drie aan de achterzijde - onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) en een aansluitende smalle vleugel, de vroegere mouttoren, van twee traveeën en vier bouwlagen, later verhoogd tot zes en zeven, heden onder plat dak. Bakstenen gebouwen.

De voorgevel van de lange vleugel in neo-Vlaamserenaissance-stijl met gecementeerde plint (segmentbogige, deels gedichte keldervensters), speklagen, kordons, getrapte dakkapellen, centrale laadschacht met puntgevel gedateerd 1897, rechthoekige en rondboogvensters. De overige gevels, ook die van de mouttoren, met zichtbare ankers en lage segmentboogvensters.

  • STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief 4436, 1897, nummer 70.
  • VERMOORTEL F., Mechelen kroniek van een stad 1830-1952, Brugge, 1990, 114.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet

Datum tekst: 1995

Relaties

maakt deel uit van Polderstraat

Polderstraat (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.