erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 15134   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15134

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Burgerhuis van vier traveeën met twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Behouden bepleisterde en geschilderde bovenverdieping boven een gedeeltelijk verbouwde begane grond (linker travee). Enkelhuisopstand met geaccentueerd rechter deurrisaliet met imitatiebanden op de begane grond en aflijnende pilasters op de bovenverdieping met fraai smeedijzeren balkon. Rechthoekige omlijste vensters met afgeronde bovenhoeken en versierde sluitsteen, druiplijst met sierstuk in het risaliet. Sierlijke ijzeren leuningen in de linker zijtravee. Kleine omlijste venstertjes met oren in de halve verdieping. Aflijnende kroon- en tandlijst op versierde consoles boven het risaliet. Behouden geprofileerde deuromlijsting op hoge neuten.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15134 (Geraadpleegd op 27-11-2020)