erfgoedobject

Herenhuis van 1885

bouwkundig element
ID: 15135   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15135

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1885
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Ruim herenhuis van vijf traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) volgens archiefstukken daterend van 1885. Rijkelijk versierde bepleisterde en geschilderde voorgevel op arduinen sokkel. Enkelhuisopstand. Horizontaal belijnde lijstgevel met imitatiebanden en arduinen cordons. Aflijnend uitgewerkt hoofdgestel met kroon- en tandlijst op gegroepeerde versierde consoles. Rechthoekige omlijste vensters met afgeronde bovenhoeken en versierd sluitstuk op de begane grond. Kleinere getoogde vensters met guirlandes op de borstwering op de bovenste verdieping. Zwaar balkon op voluutconsoles op de hoofdverdieping. Links van het woonhuis, aanbouwsel van twee traveeën met twee bouwlagen gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect H. De Boom als garage en burelen op de plaats van de arduinen 18de-eeuwse tuinpoort in Lodewijk XVI-stijl, uitgevoerd door J.E. De Lateure, heden verplaatst in de tuin.

Achtergevel in romantische baksteenstijl gemarkeerd door een brede uitgebouwde travee onder steil schilddak (leien) met sierlijk smeedijzeren nokhek. Getoogde, vlak omlijste vensters op arduinen lekdrempels. Baksteenfriezen op de penanten en onder de kroonlijst. Rechtertravee met fraaie glas-en-ijzeren luifel op versierd consoles.

Links, haaks tegen de achtergevel, achterbouwsel naar verluidt voormalige tabaksfabriek daterend van circa 1770. Twee bouwlagen hoog gebouw van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) met centraal dakvenster. Verankerde baksteenbouw met getoogde, vlak omlijste vensters en deur. Plint van arduinblokken. Toegevoegde erker in de vierde travee.

  • Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3684/973. 3715/5153.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis van 1885 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15135 (Geraadpleegd op 02-12-2020)