Meisjesschool Onze-Lieve-Vrouw Presentatie

Beschrijving

Meisjesschool, zogenaamd "Onze-Lieve-Vrouw Presentatie". In 1830 gesticht door juffrouw Marie Augustine Weewauters, verhuisde de school reeds in 1833 van het huis in de Kokkelbeekstraat naar de Plezantstraat. Door de gestadige aangroei van de schoolbevolking breidde de school uit tot een complex geheel met verschillende vleugels van drie bouwlagen rond rechthoekige binnenkoeren.

Vermeldenswaardige gebouwen: hoofdgebouw, kapel, tuinpaviljoen, huishoudschool en handelsschool.

Hoofdgebouw van twintig traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), met kern uit het tweede kwart van de 19de eeuw doch grondig aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Verankerde baksteenbouw op natuurstenen sokkel. Risalietvormende ingangstravee met trapgevelbekroning. Rechthoekige vensters onder ijzeren I-latei, steek- of korfbogig ontlast.

Kapel, haaks tegen het hoofdgebouw ingeplant, met tegen de voorgevel aangebouwde vleugel met klaslokalen. Eenbeukige neoromaanse kapel van circa 1850, met vijf traveeën en driezijdige apsis. Zadeldak met sierlijke opengewerkte dakruiter. Bakstenen gebouw op natuurstenen sokkel en met dito lisenen en rondboogfries. Ruime, rondbogige vensters, behalve in de blinde apsis. Tegen de achterzijde, rechthoekige sacristie van twee traveeën en één bouwlaag onder plat dak. Rechthoekige deur en vensters onder waterlijst. Rondboogfries als geveleinde. Volledig bepleisterd interieur met neorenaissance-inslag. Rondbogig tongewelf heden verborgen door een loze vlakke zoldering. Travee gemarkeerd door pilasters met composiet kapiteel. Apsis halfrond uitgewerkt met drie muurschilderingen van G. Guffens. Doksaal op gekoppelde zuilen met composiet kapiteel; balusterborstwering.

Tuinpaviljoen, volgens gevelsteen van 1903. Bakstenen gebouw in neogotisch-getinte stijl van één bouwlaag en drie traveeën. Middentravee met spitsboogportaal en zware vierkante toren onder koepeldak. Zijtravee met kantelen.

Huishoudschool. Aan de straat gelegen bakstenen schoolgebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) tussen trapgevels, daterend van circa 1925. Arduinen sokkel. Verticaal gemarkeerde lijstgevel met linkerdeurrisaliet en pilastervormige penanten. Rechthoekige vensters onder I-latei. Rechthoekige poort in arduinen omlijsting met bekronend naampaneel en bovenvenster in korfboognis.

Handelsschool. Analoog gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), volgens bouwaanvraag ontworpen in 1925 door stadsarchitect August Waterschoot. Baksteenbouw op zware arduinen sokkel. Risalietvormende ingangstravee met korfboogportaal. Vensters onder ijzeren I-balk, op de begane grond korfbogig ontlast, op de bovenverdieping segmentbogig.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3710/4394.
  • DEBAST L.,Onze Lieve Vrouw Presentatie te Sint-Nicolaas, Brasschaat, 1927.