Burgerhuis ontworpen door Jos Chabot

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Populierendreef
Locatie Populierendreef 31, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Mechelen extra muros (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen extra muros (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis ontworpen door Jos Chabot

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Burgerhuis ontworpen door Jos Chabot

Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1997.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlmodernisme
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, in nieuwe zakelijkheid, gesigneerd architect J. Chabot. Gebouwd tussen 1931 en 1935 in opdracht van beambte C. Buskens, wiens naam nog steeds op de brievenbus prijkt.

Lijstgevel met horizontaal belijnd parement van bruine gevelsteen, onderverdeeld in een smallere, licht verhoogde deurtravee met monumentaal glas-in-loodraam en een brede, afgetekende venstertravee met metalen bandramen.

De arduinen gevelbekleding van de begane grond, begrensd door een kordon dat venster en deur omvat, verbindt beide gevelpartijen. Vermeldenswaardige inpassing in de bestaande huizenrij, confer versierde arduinen deksteen (naast nummer 29) en geïntegreerde schoorsteen (naast nummer 33). Verzorgde detailafwerking, onder meer buitenverlichting, diefijzers, enzovoort. Rode bakstenen achtergevel met origineel houten keuken- en slaapkamerraam.

Zeer overzichtelijke planindeling met in de rechtertravee woon- en slaapkamers, in de linkertravee trapzaal met aansluitende vestiaire/linnenkamer (heden berging) en keuken/badkamer. Woonkamer aan tuinzijde vergroot met halfronde beglaasde erker (gebogen metalen ramen), bekroond met terras ter hoogte van de slaapkamer. Gaaf bewaard interieur; origineel zijn onder meer de schoorstenen in woonkamer en zitplaats, alle binnendeuren met inbegrip van de prachtige deurkrukken, de gesloten trapleuning met buisvormige stalen handgreep, het plafondlicht in de hal, de tegelvloeren, de faiencewanden in de badkamer, enzovoort.

  • Informatie en plannen: de heer en mevrouw Brusselaers-Puttemans.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet

Datum tekst: 1995

Relaties

maakt deel uit van Populierendreef

Populierendreef (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.