Burgerhuis ontworpen door Jos Chabot

Beschrijving

Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, in nieuwe zakelijkheid, gesigneerd architect J. Chabot. Gebouwd tussen 1931 en 1935 in opdracht van beambte C. Buskens, wiens naam nog steeds op de brievenbus prijkt.

Lijstgevel met horizontaal belijnd parement van bruine gevelsteen, onderverdeeld in een smallere, licht verhoogde deurtravee met monumentaal glas-in-loodraam en een brede, afgetekende venstertravee met metalen bandramen.

De arduinen gevelbekleding van de begane grond, begrensd door een kordon dat venster en deur omvat, verbindt beide gevelpartijen. Vermeldenswaardige inpassing in de bestaande huizenrij, confer versierde arduinen deksteen (naast nummer 29) en geïntegreerde schoorsteen (naast nummer 33). Verzorgde detailafwerking, onder meer buitenverlichting, diefijzers, enzovoort. Rode bakstenen achtergevel met origineel houten keuken- en slaapkamerraam.

Zeer overzichtelijke planindeling met in de rechtertravee woon- en slaapkamers, in de linkertravee trapzaal met aansluitende vestiaire/linnenkamer (heden berging) en keuken/badkamer. Woonkamer aan tuinzijde vergroot met halfronde beglaasde erker (gebogen metalen ramen), bekroond met terras ter hoogte van de slaapkamer. Gaaf bewaard interieur; origineel zijn onder meer de schoorstenen in woonkamer en zitplaats, alle binnendeuren met inbegrip van de prachtige deurkrukken, de gesloten trapleuning met buisvormige stalen handgreep, het plafondlicht in de hal, de tegelvloeren, de faiencewanden in de badkamer, enzovoort.

• Informatie en plannen: de heer en mevrouw Brusselaers-Puttemans.

Auteurs: Plomteux, Greet