Burgerhuis en fabriek ontworpen door F. Van Goethem

Beschrijving

Rijhuis in art-nouveaustijl, volgens archiefstukken naar ontwerp van architect F. Van Goethem van 1904. Enkelhuis van drie traveeën met drie bouwlagen. Voorgevelparement van witte geglazuurde baksteen belijnd met hardstenen banden en dito plint. Breed rechterzijrisaliet op de bovenverdieping afgelijnd door bakstenen pilasters. Getoogde benedenvensters, driekwart cirkelvormig bovenvenster met vernieuwde leuning (bewaard houtwerk), rechthoekig venstertje op de bovenste verdieping. Linkerdeurtravee met vleugeldeur onder ijzeren I-latei op arduinen consoles en driekwartcirkelvormig bovenlicht. Aflijnende houten kroonlijst op modillons.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3692/2289.

Auteurs: Demey, Anthony

Er werd een houten erker gebouwd tegen het driekwart cirkelvormig bovenvenster.

Auteurs: Jacobs, Els

De woning werd opgericht samen met een aanpalende fabriek van kamgaren en fijne wollen omslagdoeken, meer bepaald het huidige nummer 22. Dit pand was eveneens ontworpen in art-nouveaustijl, maar de gevel en het interieur werden tijdens de jaren 1940 ingrijpend verbouwd.