Gevelwand van burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gevelwand van burgerhuizen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed 19de-eeuwse gevelwand

Beschrijving

Gevelwand van tweeëntwintig traveeën en drie bouwlagen doorlopend in de aanpalende straten, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Oorspronkelijk bepleisterde lijstgevels onder doorlopende, gekorniste kroonlijsten. heden nummer 4 en nummer 8 ontpleisterd. Getoogde deuren en vensters, op de bovenverdieping in omlijsting. Arduinen lekdrempels, op eerste en derde bouwlaag op versierd paneel en op de middelste bouwlaag doorlopend. Symmetrische gevelwand geaccentueerd door bekronende driehoekige frontons boven derde en twintigste travee en boven de twee middentraveeën. Later toegevoegde erkers bij nummer 2 en nummer 4. Nummer 2, 3, 4, 6, 8 met verbouwde begane grond.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

De symmetrie van de gevelwand is deels verloren gegaan door de verbouwing van twee panden (voorheen 6-7, heden 6). Inmiddels is ook de gevel van nummer 5 ontpleisterd.

Auteurs: Jacobs, Els