erfgoedobject

Rijksnormaalschool

bouwkundig element
ID
15155
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15155

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met schilddak (pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Neoclassicistische bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint met keldergaten. Middenrisaliet van drie traveeën. Getoogde vensters op de eerste twee bouwlaag in rechthoekige omlijsting en met doorgetrokken onderdorpels. Risaliet geaccentueerd door imitatiebanden op de begane grond, ijzeren balkon op zwaar uitgewerkte consoles voor de bel-etagevensters met versierde kroonlijst, en de versierde borstwering van de bovenste verdieping. Voorts typische gevelordonnantie uit deze kwarteeuw. Rondboogpoort in geprofileerde omlijsting op neuten, met sluitsteen en festoenen in de zwikken. Gekornist entablement.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rijksnormaalschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15155 (Geraadpleegd op )