Eenheidsbebouwing van stadswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van vijf rijhuizen van samen vijftien traveeƫn met twee bouwlagen onder zadeldaken (pannen), volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect E. Delmez van 1881. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Twee licht vooruitspringende zijrisalieten. Begane grond afgelijnd met puilijst, verrijkt met imitatiebanden uitstralend boven de getoogde vensters, deuren en poorten. Bovenbouw met geblokte lisenen waartussen de rechthoekige, omlijste vensters gevat zijn. De lisenen lopen door tot in het hoofdgestel. Rechts later toegevoegde (?) houten erker. Kroonlijst op klossen en tandlijst.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3684/859.

Auteurs :  Demey, Anthony