Tabaksfabriek Mignot & de Block

Beschrijving

Voormalig tabaksfabriek "Mignot & de Block", in het tweede kwart van de 20ste eeuw ondergebracht in de voormalige ververij en weverij "Van Den Heuvel" uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw met gecementeerde voorgevel van negen traveeën en vier bouwlagen onder zaagdak (nok parallel aan de straat). Twee onderste bouwlagen uit het derde kwart van de 19de eeuw met getoogde vensters, deur en centrale poort, eertijds gevat in geriemde omlijstingen. Twee bovenste bouwlagen volgens archiefstukken van 1928 naar ontwerp van architect August D'Hooge. Behouden travee-indeling met markerende pilasters aan weerszijden van de poort- en de zijtravee. Rechthoekige vensters met houten ramen met kleine roedeverdeling. Geveleinde met vlakke fries waarin firmanaam en houten kroonlijst op klossen. Achterliggend fabrieksgebouw onder zeven zaagdaken.

Interieur vroeger ingedeeld in: wachtkamer, spreekplaats, bureel, magazijn, kistenpakhuis, drogerij, kleedkamer, kerverij, vochtkamer, blikbewerking, ringerij, plakkerij, droogmagazijn, kistenmakerij.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3719/5518, 4533.

Auteurs: Demey, Anthony