Moederklooster van de zusters jozefienen

Beschrijving

Moederklooster van de Congregatie der Zusters Jozefienen, bestaande uit woonhuis en kapel. De zusters bedienen de aanpalende school "Heilige Familie", met hoofdingang aan de Boonhemstraat. De kloostergemeenschap werd in 1755 gesticht door drie Spinessen uit Gent met de bedoeling arme weesmeisjes op te nemen en te onderwijzen in handwerk en spinnen. In 1768 werd de orde ontbonden omwille van delicten van de overste, doch reeds het jaar daarop weer opgericht. Tijdens de Franse revolutie (1799) werd het klooster gesloten en de gemeenschap voor de tweede maal ontbonden. Pas in 1814 werden de verjaagde zusters weer bij elkaar gebracht en de nieuwe vereniging werd nu onder de bescherming van Sint-Jozef geplaatst. Het klooster in de Hofstraat, of zogenaamd "Groot Spinhuis" (in tegenstelling tot het "Klein Spinhuis" in de Kalkstraat) werd in 1844 uitgebreid met een grote kapel naar ontwerp van architect Jules De Somme-Servais en in 1898 met een nieuw meisjesweeshuis.

In 1930 kocht de congregatie het kasteeltje van de familie Janssens-de-Varebeke aan, waarin zij vandaag nog wonen. Het is een statig herenhuis in neorenaissancestijl, met kleine voortuin aan de straatkant, in 1878 gebouwd naar ontwerp van architect Fr. Smet (steen in de achtergevel). Baksteenbouw met decoratieve aanwending van bepleisterde muurbanden, hoekstenen, vensteromlijstingen, panelen op de penanten en gevelbekroning. Lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien) voorzien van twee dakkapellen met rolwerk en gebogen fronton en drie oeils-de-boeuf. Vooruitspringende zijrisalieten en voorportaal aan de centrale travee. Rechthoekige vensters in riemomlijsting met diamantkopsluitsteen en rechte waterlijst. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf, fries met panelen en trigliefen en gekorniste kroonlijst op klossen. De achtergevel is even speels opgevat met links een zware ronde uitbouw van drie bouwlagen onder kegeldak met stompe spits en smeedijzeren borstwering. Op de middentravee van de bovenverdieping bevindt zich de erkervormige huiskapel in neoromaans-Byzantijnse stijl.

Rechts van het woonhuis strekt zich een ruime, eerder stijlloze kapel uit, evenwijdig aan de straat, en in 1936 gebouwd. Het eenbeukig schip telt zes traveeën en bezit een smaller koor en een vierkante voorgeveltoren met ingesnoerde naaldspits.

• X., Congregatie der Zusters Jozefienen te Sint Niklaas, geknopte geschiedenis, 1964.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

Het koor van de kapel werd afgebroken bij een verbouwingsproject van de kleuterschool Heilige Familie in 2017.