Stadsschouwburg

Beschrijving

Hoekgebouw aansluitend bij en vroeger deel uitmakend van de Academie voor Schone Kunsten en daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Gecementeerde gevels op arduinen plint. Voorgevel met hoofdgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien). Geaccentueerd middenrisaliet met kolossale Ionische pilasters en bekronend driehoekig fronton; aflijnende hoekpilasters. Horizontaliserend arduinen cordon en omlopende kroon- en tandlijst op klossen. Getoogde bovenvensters (blinde vensters in zijtravee) in vlakke omlijsting, in de middentravee onder booglijst op imposten, met bekronend wapenschild en lauwerkransen in de zwikken. Panelen met bladguirlandes en opschrift Rubens-Van Dyck in de zijtraveeën. Ruime rechthoekige ingangsdeuren onder afdak op de begane grond. Rechts aanleunende drie traveeën met vier bouwlagen en eenvoudig gecementeerd parement.

Haast blinde zijgevel van elf traveeën gemarkeerd door een middenrisaliet van drie traveeën met Ionische pilasters en bekronend driehoekig fronton en bladguirlandes met opschriften onder de fries. Gelijkaardige blinde vensters met lauwerkransen op de penanten. Kleine benedenvensters in de zeven eerste traveeën.

Auteurs: Demey, Anthony