erfgoedobject

Villa Leon Verbreyt

bouwkundig element
ID
15189
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15189

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand complex in nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van architect Jan Albert De Bondt van 1927. Opvallende baksteenarchitectuur verrijkt met fraai glas in lood in de vensterregisters. Sterk variërende gevelcompositie met in- en uitspringende partijen en verspringende bouwlagen, afgelijnd met baksteenlijsten en aan de straatzijde gemarkeerd door vensterregisters van vierlichten. Centrale inspringende partij, met driezijdige erker met overkragende bovenverdieping met driehoekig balkon voor het centraal drielicht. Verzorgd baksteenmetselwerk met diverse verbanden als staand en recht blokverband en overhoeks geplaatste bakstenen voor een aantal schuine hoekafwerkingen. Schuin uitspringende rechterpartij met deur in links afgeschuinde hoek. Straatwand en rechterkant met verticaliserende vensterregisters met gestileerde bloemmotieven in glas in lood.

  • Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3713/4795.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Leon Verbreyt [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15189 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.