erfgoedobject

Herenhuis van 1870

bouwkundig element
ID
15194
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15194

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1870
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk behouden herenhuis van vijf traveeën met drie bouwlagen en zadeldak, volgens archiefstukken daterend van 1870. Bepleisterde en geschilderde voorgevel met enkelhuisopstand. Imitatiebanden tussen de hoge arduinen plint en puilijst. Verder horizontaliserende cordons en aflijnend hoofdgestel met kroon- en tandlijst op klossen en uitgelengde consoles op de hoeken en middenrisaliet. Centraal gemarkeerde bovenverdieping met zwaar balkon voor het deurvenster van de hoofdverdieping, aflijnende verdiepte pilasters. Getoogde omlijste vensters met zonneblinden op de begane grond, met sluitsteen en rolluikkasten op de bovenverdieping. Geprofileerde arduinen poortomlijsting in rechtertravee.

  • Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 1681/225.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis van 1870 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15194 (Geraadpleegd op )