erfgoedobject

Herenhuis naar ontwerp van Jan De Somme-Servais

bouwkundig element
ID
15200
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15200

Juridische gevolgen

Beschrijving

Aanvankelijk enkelhuis van vijf traveeën met twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, volgens archiefstukken van 1851 naar ontwerp van architect Jan De Somme-Servais. Heden enkel behouden bepleisterde en geschilderde bovenverdieping boven een storend verbouwde pui. Horizontaal gemarkeerde lijstgevel met aflijnend uitgewerkt hoofdgestel met kroon- en tandlijst op versierde consoles; spiegels in de fries. Rechterzijrisaliet (oorspronkelijk met poort op de begane grond) met behouden zwaar arduinen balkon voor het deurvenster met afgeronde bovenhoeken en fraai sluitstuk; gietijzeren leuningen. Haast vierkante omlijste venstertjes met stucversiering op de halve verdieping.

  • Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3679/396.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis naar ontwerp van Jan De Somme-Servais [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15200 (Geraadpleegd op )