erfgoedobject

Herenhuis naar ontwerp van E. Delmez

bouwkundig element
ID
15201
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15201

Juridische gevolgen

Beschrijving

Aangepast herenhuis van vijf traveeën met drie bouwlagen en zadeldak, volgens archiefstukken naar ontwerp van architect E. Delmez, van 1882. Aanvankelijk enkelhuis met rondboogpoort in linkertravee, heden verbouwd tot winkelpui, rechtertravee tot ingang en garage met erboven een soort entresol. Bovenverdieping met drie traveeën breed middenrisaliet, verrijkt met imitatiebanden. Later toegevoegde erker in de middentravee. Getoogde omlijste vensters op arduinen lekdrempels, op de hoofdverdieping met balusters in de borstwering en met bekronende gestrekte druiplijst op consooltjes. Aflijnend uitgewerkt hoofdgestel met kroon- en tandlijst op klossen en versierde consoles.

  • Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3684/931.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis naar ontwerp van E. Delmez [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15201 (Geraadpleegd op )