erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 15208   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15208

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis, volgens archiefstukken met vernieuwde voorgevel van 1899, heden op de benedenverdieping storend verbouwd tot winkelpui. Behouden bepleisterde en geschilderde bovenverdieping van vier traveeën met rijkelijke stucornamenten. Rechthoekige omriemde vensters met afgeronde bovenhoeken en sluitsteen; arduinen lekdrempels op de bovenste verdieping op consooltjes verbonden door bloemen- en vruchtenguirlandes. Op de borstweringen ertussen, medaillons met bustes. Drie gelijkaardige medaillons behouden op de borstwering van de tweede bouwlaag, van links naar rechts met opschrift Joost Van den Vondel, Pieter Pauwel Rubens en Wolfgang Mozart. Aflijnend uitgewerkt hoofdgestel met kroon- en tandlijst op klossen en uitgelengde consoles met afhangende bloem- en vruchtentrossen op de penanten; versierde fries.

  • Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3689/1843.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15208 (Geraadpleegd op 01-12-2020)