erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
15209
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15209

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Rijhuis van vier traveeën met twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen) circa 1860 te dateren. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand geaccentueerd door rijker uitgewerkt rechter zijrisaliet met behouden deuromlijsting op de begane grond. Overige benedentraveeën verbouwd tot winkelvitrine. Spiegelboogvormige bovenvensters in geprofileerde omlijsting met sluitsteen en lekdrempels op versierde consoles en sierpanelen; uitgesneden jaloeziekappen. Haast vierkante omlijste venstertjes met sluitstenen op de halve verdieping. Spiegelboogvormige deuromlijsting in rechter travee met sierlijk sluitstuk en bekronend fraai ijzeren balkon op uitgewerkte consoles. Spiegelboogvormig deurvenster op de bel-etage met bekronend sierstuk ingeschreven in een ruime rondboognis met hol geprofileerd beloop en sluitsteen. Aflijnend uitgewerkt hoofdgestel met versierde fries en kroon- en tandlijst op consoles.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15209 (Geraadpleegd op )