Kapel van het Heilig Hartinstituut

Beschrijving

Zogenaamd Heilig Hartinstituut, bejaardentehuis bediend door de zusters jozefienen, in 1882 opgericht en sindsdien uitgebreid met verschillende nieuwe gebouwen. De kleine kapel van 1886 werd in 1907 vervangen door de huidige.

Ruime, éénbeukige kapel van vijf traveeën en driezijdige apsis onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien) voorzien van een opengewerkte dakruiter boven de altaarplaats. Baksteenbouw op gecementeerde plint en met natuurstenen muurbanden. Traveeën gemarkeerd door lisenen en muizentandlijst. Rondboogvensters.

Neoclassicistisch interieur met pilasters voorzien van een composiet kapiteel, zware gekorniste houten kroonlijst op klossen, korfbogig tongewelf met gordelbogen. Achteraan op de bovenverdieping, zitplaatsen op halfrond, houten balkon met balusterborstwering.

Auteurs: Demey, Anthony