erfgoedobject

Houtzagerij

bouwkundig element
ID
15222
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15222

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Houtzagerij
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis met lijstgevel van drie + één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), in 1914 gebouwd in provinciale Jugendstil. Rechts licht vooruitspringende poorttravee met boven de poort een tegeltableau waarop "Louis Kokkelenberg-Seghers. Mekaniek houtzagerij". Zware arduinen plint en parement van gekleurde machinesteen met donkerder muurbanden. Steekboogdeur en -vensters. Deze van de verdieping bezitten op de borstwering en boven de vensterkop een tegeltableau met Jugendstilmotieven (op de borstweringen de initialen L.K.S. en voorts ANNO 1914). Geveleinde met gekorniste kroonlijst op consoles.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Houtzagerij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15222 (Geraadpleegd op )