is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van het slotklooster zusters karmelietessen
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Slotklooster Zusters Karmelietessen
Deze vaststelling was geldig van tot
Slotklooster der zusters karmelietessen, ook genaamd theresianen, voor zover als zichtbaar, bestaande uit een ruime kapel aan de straatzijde en een kloostergang op nagenoeg vierkante plattegrond met binnentuin; kleine voortuin aan de straatzijde, afgesloten door een laag bakstenen muurtje. Het klooster werd hier op 25 maart 1846 gesticht.
Uiterst eenvoudige bakstenen constructie van twee bouwlagen onder zadeldaken (kunstleien), van 1847. Beluikte rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels.
Ruime eenbeukige bidplaats van vijf traveeën onder zadeldak met smeedijzeren kruis, gebouwd in 1857 op de rooilijn van de straat en toegankelijk voor het publiek. Lange straatgevel met ruime rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling; modern rechthoekig glasraam onderaan in de laatste travee. Voorpuntgevel met rondbogige vleugeldeur en grote oculus met sierlijk ijzeren traceerwerk in de geveltop.
Interieur in 1967 volledig gemoderniseerd. De slotzusters wonen de erediensten bij vanuit een afgesloten ruimte links naast het altaar.
Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Het klooster met onder meer de kloostergang van 1847 werd gesloopt en alleen de kapel is min of meer behouden. De ruime rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling en het moderne glasraam in de lange straatgevel van de kapel werden deels gedicht.