Brouwerij De Baer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Baer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De baer

Beschrijving

Voormalige brouwerij "De Baer", in 1839 opgericht door de zogenaamde "bloempelder" Pieter De Baer en na belangrijke uitbreidingen en moderniseringen heden in gebruik als zogenaamde "drive-in" voor dranken. Aan de straat gelegen gebouwengroep met respectievelijk woonhuis, moderne mouterij (eerste helft van de 20ste eeuw) en gebouw der graanvloeren (derde kwart van de 19de eeuw). Tegen de achtergevel der moderne mouterij, de oorspronkelijke mouteest.

Woonhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) uit het derde kwart van de 19de eeuw. Gedecapeerde lijstgevel op arduinen plint. Rechthoekige vensters, op de begane grond voorzien van arduinen lekdrempels en eertijds beluikt; op de bovenverdieping met arduinen cordon. Rechthoekige deur in geprofileerde arduinen omlijsting. Geveleinde met houten kroonlijst op klossen.

Moderne mouterij van zes traveeën en vijf bouwlagen onder plat dak, uit eerste helft van de 20ste eeuw. Hoge bakstenen gevel met beperkte, streng afgelijnde vensterregisters en groot blind vlak.

Interieur met skeletstructuur van beton. Op de bovenste verdieping behouden machines voor graanbewerking, uit de jaren 1930 met achtereenvolgens zeef, trieer-machine (Keulen), builmolen (L.M.S., Jupille-Liège), automatische weegmachine, twee graansilo's, borstelmachine, alles aangedreven via horizontale transmissie-as en drijfriemen verbonden aan elektromotoren. Voorts in de brouwerijvleugel, behouden koperen bierketel van 45 hectaliter.

Oorspronkelijke mouteest uit de tweede helft van de 19de eeuw met centrale schoorsteen waarop metalen kap met geajoureerde windwijzer met naam "De Baer Frs.".

Interieur met vernieuwde verdieping (betonnen troggewelven tussen ijzeren I-balken en bovenaan metalen kiemvloer.

Naast de mouteest, kleiner ketelhuis met behouden Cornwall-stoomketel van Mahy (Wondelgem) van 1912.

Gebouw der graanvloeren (derde kwart van de 19de eeuw) met gekoppelde straatpuntgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat, eternietleien). Bakstenen gevel op gecementeerde plint en voorzien van gewitte muurbanden. Getraliede en getoogde vensters met lekdrempels. Oculi in de geveltoppen.

Onder houten kap opgestelde pletmachine gesigneerd "Ateliers L. Michel-Simonis, Jupille-Liège-Belgique, N° 117 92, 11.10.33.".

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 4505, 4537.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

Van de voormalige brouwerij zijn een aantal gebouwen inmiddels gesloopt waaronder het gebouw der graanvloeren en het woonhuis, beide uit het derde kwart van de 19de eeuw. De schoorsteen van de oorspronkelijke mouteest uit de tweede helft van de 19de eeuw, werd gedeeltelijk gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els