Villa Henriëtte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Henriëtte

Beschrijving

Wellicht voormalige directeurswoning bij aanpalend bedrijf. Vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder plat en zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), opklimmend tot circa 1865. Omringende tuin met bakstenen muur en ijzeren hek.

Bakstenen lijst- en puntgevels getypeerd door getrapte spaarvelden, overkragende houten kroonlijsten met windborden, getoogde muuropeningen. Risalietvormende, met puntgevel verhoogde ingangstravee, voorafgegaan door beglaasd portaal met arduinen trap, hierboven balkon met rondbogig deurvenster en sobere ijzeren leuning. Gelijkaardige achtergevel.

• KADASTER ANTWERPEN, Mutatieregisters Mechelen, schetsen, 1864/1, 1870/4.

Auteurs: Plomteux, Greet