Hoekhuis naar ontwerp van August Waterschoot

Beschrijving

Hoekhuis met de Ankerstraat, met twee bouwlagen van respectievelijk één travee, een afgeschuinde hoektravee en vier traveeën onder zadeldaken (mechanische pannen) van 1905 naar ontwerp van architect August Waterschoot, nagenoeg op de plaats van de voormalige brouwerij "Den Ancker" waarvan de oudste vermelding opklimt tot 1604. Vroegere gevelsteen met anker en jaartal 1691 heden in stedelijk museum bewaard.

Sobere baksteenbouw op arduinen plint, gemarkeerd door lichte baksteenbanden en arduinen cordon. Afgeschuinde hoektravee, midden- en zijrisaliet onder scherpe puntgevel en zadeldak met sterk overkragende daklijst met behouden windborden. Getoogde deur en vensters met hardstenen diamantkopaanzetstenen en lekdrempels. Overkragende houten kroonlijst op fijne modillons.

• DE CLERCQ L., persoonlijke notities.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent., DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony