erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 15261   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15261

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Alleenstaand burgerhuis met ruime voortuin waarin monumentale rode beuken, bepalend voor het dorpsbeeld. Bakstenen muur aan de straatzijde, op twee plaatsen opengewerkt door een gietijzeren hek. Dubbelhuis met verankerde bakstenen gevel uit de tweede helft van de 18de eeuw; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met centraal driehoekig fronton. Getoogde vensters met lekdrempels, en op de begane grond beluikt. Eveneens getoogde deur in nieuwe omlijsting van natuursteen en met een sierlijke waaier in het bovenlicht. Zijgevels met aandaken. Links en rechts, aanbouwseltjes van één bouwlaag onder zadeldaken.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15261 (Geraadpleegd op 20-01-2021)