Teksten van Pastorie Sint-Andreas- en -Gislenusparochie met tuin

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15268

Pastorie Sint-Andreas- en -Gislenusparochie ()

De pastorie van de Sint-Andreas- en -Gislenusparochie werd in 1851 gebouwd ten zuidoosten van de parochiekerk en is ontworpen door architect J. De Somme-Servais.

Historiek

Anno 1843 waren de terreinen nog eigendom van Jacobus D’Hooghe die hier blijkbaar reeds een huis had. Kort na die datum werden de terreinen vermoedelijk verkocht zijn, want de pastorie werd opgetrokken in 1851 naar ontwerp van architect J. De Somme-Servais uit Sint-Niklaas.

Beschrijving

Achterin gelegen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. Links en rechts een aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder een plat dak. Oorspronkelijk vermoedelijk schilddaken. In oorsprong was de gevel bepleisterd. De ramen op de gelijkvloerse verdieping zijn recht afgewerkt terwijl deze op de verdieping half rond zijn. De rechthoekige vleugeldeur heeft een neoclassicistische omlijsting van arduin met een rechte waterlijst, uitlopend in een gekorniste cordonband. De gevel wordt afgewerkt met een kroonlijst. De aanbouwsels springen vooruit en de hoeken worden gemarkeerd door bossagewerk.

Interieur

De pastorie heeft een traditionele indeling met een gang dwars op de voorgevel. De salons op de benedenverdieping zijn voorzien van een typisch stucplafond. Op de bovenverdieping loopt de gang evenwijdig met de voorgevel en er werden zeven kamers ingericht. Allen hebben ze eenvoudig stucwerk. Zeer fraai is de afsluiting van de traphal naar de gang. Om licht binnen te laten werd de deur reeds in oorsprong beglaasd. In het volledige huis bleef het oorspronkelijk schrijnwerk bewaard. Het linkerdeel is onderkelderd. De kelder heeft één tongewelf. Het dakgebint is duidelijk opgetrokken met recuperatiemateriaal van een oud gebint.

Pastorietuin

De voortuin is ommuurd en bijna volledig verhard met kasseien. De kasseiverharding is zeer functioneel en werd aangelegd met centraal een cirkelmotief. Perken met beplanting langs de tuinmuur. De grote achtertuin heeft nog alle kenmerken van een 19de-eeuwse landschappelijke aanleg. Aansluitend bij de pastorie ligt een grasveld. Vanuit de pastorie is er een zicht op de ronde vijver met langs de erachter gelegen oever een rododendron aanplanting. Het achterste tuingedeelte wordt gedomineerd door hoge bomen (eik en beuk). De grond uit de vijver werd benut voor de aanleg van een heuveltje (plaats voor een prieel of rustpunt?) met zicht op het achterliggend landschap en tuin. Een bochtig brevierpad loopt rond de tuin. De typische indeling van een pastorietuin in nutsgedeelte (moestuin) en siergedeelte is nog aanwezig.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002256, Pastorieën in het Waasland (MERTENS J., 2004).

Auteurs:  Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Andreas- en -Gislenusparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/179850 (geraadpleegd op ).


Pastorie Sint-Andreas- en -Gislenusparochie ()

Pastorie, op het einde van een dreefje en voorafgegaan door een ommuurde, gekasseide koer. Alleenstaand dubbelhuis van 1851, naar ontwerp van architect Jan De Somme-Servais (Sint-Niklaas); vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien) met klokje op de nok. Gedecapeerde bakstenen lijstgevel op arduinen plint. Beluikte rechthoekige benedenvensters met arduinen lekdrempels; rondboogvensters met verdiepte borstwering op de bovenverdieping. Rechthoekige vleugeldeur in neoclassicistische omlijsting van arduin met rechte waterlijst, uitlopend in een gekorniste cordonband. Gevel beëindigd op een architraafje en een houten kroonlijst met tanden en klossen. Links en rechts risalietvormende aanbouwseltjes van één bouwlaag en één travee, op de voorgevel uitspringend. Hoeken gemarkeerd door bossagewerk.

  • Modern Kerkarchief Belsele, Resolutieboek.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs:  Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Andreas- en -Gislenusparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/15268 (geraadpleegd op ).