erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
15269
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15269

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis met voorgevel in decoratieve baksteenbouw; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Arduinen plint; begane grond met muurbanden van blauwe baksteen. Getoogde vensters op de begane grond met bakstenen hanenkam, duimen en lekdrempels; op de bovenverdieping gevat in een geprofileerde omlijsting en met doorgetrokken onderdorpels; bewaarde bovenramen met schelpvormig sierstuk op de middenstijl. Deur in arduinen omlijsting met rechte waterlijst op voluutconsoles. Aflijnende gelede architraaf, fries met panelen van blauwe baksteen, houten kroonlijst op tanden en consoles.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15269 (Geraadpleegd op )