erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 15275   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15275

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Herenhuis in 1861 gebouwd voor notaris Rogman-Van den Bulcke met twee haakse voorvleugels in decoratieve baksteenarchitectuur. Gekasseide voorkoer met centraal bloemperk en gietijzeren straathek.

Woonhuis van het dubbelhuistype, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen). Arduinen plint, puilijst en vensterboogomlijstingen. Blauwe baksteen decoratief aangewend in de vooruitspringende middentravee en hoekdammen, in friezen, borstweringen en losse motieven op de penanten. Sierankers. Begane grond met rechthoekige vleugeldeur en vensters; verdieping met getoogde vensters en centraal een rechthoekig balkon met smeedijzeren borstwering. Gevel beëindigd op een bepleisterd hoofdgestel bestaande uit een gelede architraaf, fries met panelen en gekorniste kroonlijst op consoles en in het midden gemarkeerd door een gebogen fronton met uurwerkplaat en klokje.

Links haakse vleugel van acht traveeën en twee bouwlagen met het woonhuis verbonden. Zelfde decoratieve uitwerking. De tweede en zesde travee zijn bekroond door een driehoekig pseudofronton. Getoogde muuropeningen, per travee gevat in een dito nis.

Rechts als tegenhanger gebouwd, slechts drie traveeën lang, doch overigens volkomen analoog, met centraal driehoekig fronton.

  • S.N., Zo leefde Belsele, s.l., s.a.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15275 (Geraadpleegd op 18-01-2021)