erfgoedobject

Burgerhuizen bij Hof van Belsele

bouwkundig element
ID: 15276   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15276

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee enkelhuizen vermoedelijk van 1906, in spiegelbeeld tegen elkaar gebouwd en aldus het aanzicht van een herenhuis vormend, en horend bij het "Hof van Belsele". Bakstenen gebouw van zes traveeën in totaal, en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien) waartegen aan weerszijden een afgesnuit zadeldak. Op de nok, voor elke woning een afzonderlijk klokkentorentje. Speelse architectuur met vooruitspringende en terugwijkende travee en hoger of lager opgaande partijen onder afzonderlijke daken. De twee uiterste traveeën springen achteruit en bezitten op de begane grond een overdekte portiek. De tweede en vierde travee zijn risalietvormig uitgewerkt en gaan hoger op dan de kroonlijst. Segmentboogvensters, op de centrale travee van de begane grond voorzien van ijzeren I-lateien op schouderstukken.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuizen bij Hof van Belsele [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15276 (Geraadpleegd op 25-11-2020)