Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Belsele
Straat Hoge Bokstraat
Locatie Hoge Bokstraat 55-57, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Niklaas (actualisaties: 01-06-2007 - 30-06-2007).
  • Adrescontrole Sint-Niklaas (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Niklaas (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Hoeve

Deze bescherming is geldig sinds 14-07-2004.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Achterin gelegen voormalige boerderij met omhaagde boomgaard en fraai ijzeren hek, met 18de-eeuws woonhuis en voormalige dwarsschuur. De configuratie van de hoevegebouwen rond het erf bleef bewaard.

Historiek

Het goed heeft sinds lang de huidige configuratie rond een erf. Begin 20ste eeuw werd een klein bijgebouw afgebroken en eind jaren 1960 kreeg het perceel zijn huidige vorm. Er werden geen wezenlijke hoevegebouwen afgebroken of bijgebouwd sinds midden 19de eeuw. De boerenwoning en de dwarsschuur werden in de jaren 1960 kadastraal gesplitst en afzonderlijk verkocht.

Beschrijving

De voormalige hoeve is achterin gelegen. Het erf is omheind met een haagbeuk en aan de linkerzijde bevindt zich een boomgaard. De oprit is gekasseid. Achter de boomgaard ligt de voormalige schuur welke in 1977 verbouwd werd tot een woonhuis. Visueel gezien bleef de erfcontext behouden door de beukenhaag langs de Hoge Bokstraat, de gietijzeren toegangspoort tot het erf en de boomgaard aan de rand van het erf.

Het bak- en zandstenen woonhuis van deze hoeve dateert uit 1777. Het telt vijf ongelijke traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak. De hoge getraliede kruiskozijnen worden ontlast door twee rollaagjes. De centraal gelegen spiegelboogdeur heeft een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten met rozet of de tussendorpel en een gesculpteerde sluitsteen. In de zwikken de datum 1777.

De woning behield zijn oorspronkelijke indeling met enkele uitzonderlijke elementen. Langs de straatzijde situeren zich van links naar rechts een groot salon, de gang, keuken en een haardkamer. Langs de tuinzijde waren er twee kelders met voutekamers erboven en er tussen in een bijkeuken/pomphuis. Beide voutekamers werden verbouwd, één tot badkamer en één werd bij het grote salon betrokken. De bijkeuken werd opgesplitst in keuken en traphal. Op zolder werd een kunstenaarsatelier en een slaapkamer ingericht.

In het interieur bleven de meeste elementen bewaard waaronder het oorspronkelijke schrijnwerk, hang- en sluitwerk, stucwerk op schouwen en plafonds, rode tegelvloeren, twee grote gotische schouwen, moer- en kinderbalken. De wanden werden herbeschilderd met kalkverf.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002263, Hoeves in Oost-Vlaanderen (MERTENS J., 2004).

Bron: -

Auteurs: Mertens, Joeri

Datum tekst: 2015

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Belsele

Belsele (Sint-Niklaas)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.