Hoeve ()

Achterin gelegen voormalige hoeve met omhaagde boomgaard en fraai ijzeren hek, met 18de-eeuws woonhuis en voormalige dwarsschuur. De configuratie van de hoevegebouwen rond het erf bleef bewaard.

Historiek

Het goed heeft sinds lang de huidige configuratie rond een erf. Begin 20ste eeuw werd een klein bijgebouw afgebroken en eind jaren 1960 kreeg het perceel zijn huidige vorm. Er werden geen wezenlijke hoevegebouwen afgebroken of bijgebouwd sinds midden 19de eeuw. De boerenwoning en de dwarsschuur werden in de jaren 1960 kadastraal gesplitst en afzonderlijk verkocht.

Beschrijving

De voormalige hoeve is achterin gelegen. Het erf is omheind met een haagbeuk en aan de linkerzijde bevindt zich een boomgaard. De oprit is gekasseid. Achter de boomgaard ligt de voormalige schuur welke in 1977 verbouwd werd tot een woonhuis. Visueel gezien bleef de erfcontext behouden door de beukenhaag langs de Hoge Bokstraat, de gietijzeren toegangspoort tot het erf en de boomgaard aan de rand van het erf.

Het bak- en zandstenen woonhuis van deze hoeve dateert uit 1777. Het telt vijf ongelijke traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak. De hoge getraliede kruiskozijnen worden ontlast door twee rollaagjes. De centraal gelegen spiegelboogdeur heeft een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten met rozet of de tussendorpel en een gesculpteerde sluitsteen. In de zwikken de datum 1777.

De woning behield zijn oorspronkelijke indeling met enkele uitzonderlijke elementen. Langs de straatzijde situeren zich van links naar rechts een groot salon, de gang, keuken en een haardkamer. Langs de tuinzijde waren er twee kelders met voutekamers erboven en er tussen in een bijkeuken/pomphuis. Beide voutekamers werden verbouwd, één tot badkamer en één werd bij het grote salon betrokken. De bijkeuken werd opgesplitst in keuken en traphal. Op zolder werd een kunstenaarsatelier en een slaapkamer ingericht.

In het interieur bleven de meeste elementen bewaard waaronder het oorspronkelijke schrijnwerk, hang- en sluitwerk, stucwerk op schouwen en plafonds, rode tegelvloeren, twee grote gotische schouwen, moer- en kinderbalken. De wanden werden herschilderd met kalkverf.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002263, Hoeves in Oost-Vlaanderen (MERTENS J., 2004).

Auteurs:  Mertens, Joeri

Hoeve ()

Achterin gelegen voormalige boerderij met omhaagde boomgaard en fraai ijzeren hek, met woonhuis en dwarsschuur (in 1977 omgebouwd tot woonhuis in bak- en zandsteenstijl). Woonhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw, van het dubbelhuistype, vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Verankerde bakstenen voorgevel op cementplint. Vrij hoge getraliede kruiskozijnen ontlast door twee kleine rollaagjes. Spiegelboogdeur in geprofileerde omlijsting van arduin op neuten; gebogen tussendorpel met rozet; versierde sluitsteen; jaartal 1777 op de zwikken; gekorniste en gebogen waterlijst. Binnen: oorspronkelijke vloeren in rode tegels, open haarden, paneeldeuren (geen eik) en moerbalken (zonder sloffen).

Auteurs:  Demey, Anthony