erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 15298   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15298

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw in mooi aangelegde beboomde tuin met gietijzeren inrijhek. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op hoge arduinen sokkel. Vooruitspringende middentravee met imitatiebanden; voorts gemarkeerd door rechthoekig balkon met balusters, postamenten en twee siervazen, en deurvenster met rechte kroonlijst op trigliefconsoles. Rechthoekige vensters op de benedenverdieping beluikt, op de bovenverdieping gevat in een geriemde omlijsting met oren en een sluitsteen in de vorm van een Griekse kop. Aflijnende gelede architraaf, fries met casementen en gekorniste kroonlijst op tanden en rijk uitgewerkte consoles. Tegen rechter zijgevel, recent aanbouwsel van één verdieping.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15298 (Geraadpleegd op 28-11-2020)