erfgoedobject

Meisjesschool

bouwkundig element
ID
15299
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15299
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meisjesschool
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Meisjesschool opgericht in 1848 door de zusters Maricollen uit Waasmuster. Huidig schoolgebouw in neogotische stijl met oudste vleugel haaks op de straat, vermoedelijk daterend van 1879 naar ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove. Baksteenarchitectuur. Straatpuntgevel op schouderstukken en afgewerkt met muurvlechtingen. Blinde spitsboognissen met drieledige kruisvenstertracering (blind) van natuursteen. In de lange gevel, segmentbogige drielichtramen voor de klaslokalen en beëindigende muizentandfries onder de hanggoot.

  • Modern Kerkarchief Belsele.
  • S.N., Zo leefde Belsele, s.l., s.a.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Meisjesschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15299 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.