erfgoedobject

Hof te Ruyte

bouwkundig element
ID: 15300   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15300

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Ruyte
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "Hof te Ruyte", hoeve met losse bestanddelen, bestaande uit woonhuis, dwarsschuur en stallen. Graasweide tussen het boerenbedrijf en de straat. Woonhuis van het dubbelhuistype van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, eternietleien), uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Verankerde bakstenen gevel op gecementeerde plint. Beluikte rechthoekige vensters met houten lateien waarboven een platte rollaag; arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur met vlakke omlijsting in arduin, met rechte tussendorpel (jaartal 1820) en dito waterlijst. Houten kroonlijst op modillons. Zijgevels met drie rondbogige bovenvensters met oorspronkelijke ramen. Haaks op het woonhuis, ten noorden ervan: bakstenen dwarsschuur onder zadeldak met brede overstek (Vlaamse pannen). Evenwijdig aan de achtergevel van het woonhuis een recentere bakstenen stal.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hof te Ruyte [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15300 (Geraadpleegd op 25-11-2020)