erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
15338
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15338

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis met ruime voortuin en ijzeren hek, uit de tweede helft van de 19de eeuw; van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, asfaltleien). Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Begane grond belijnd met imitatiebanden. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken; op de benedenverdieping met duimen, op de bovenverdieping gevat in een geriemde omlijsting met versierde sluitsteen en tot een cordon doorgetrokken onderdorpels van arduin. Rechthoekige deur in licht geprofileerd arduinen beloop met waterlijst op consoles. Gevelbeëindiging door middel van een gelede architraaf, fries met Griekse kopjes, kroonlijst met tanden en modillons.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15338 (Geraadpleegd op )