Teksten van Pastorie Onze-Lieve-Vrouw ten Bosparochie met tuin

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw ten Bosparochie ()

Pastorie in beboomde en gedeeltelijk omwalde tuin met ijzeren hek aan arduinen pijlers met siervaasbekroning. Het gebouw is 1805 gedateerd.

Historiek

De site gaat met zekerheid terug tot 1686. Zoals het de gewoonte was bestond de site uit een pastoriegebouw, stallen, schuur en brouwerij. Het pand werd in 1797 aangeslagen als zwart goed en kwam in handen van de gemeente. Die liet anno 1805 een nieuwe pastorie bouwen, dempte de wal langs de straatzijde en stelde het perceel ten dienste van de pastoor.

In 1834 telt de site een pastorijhuis maar geen bijgebouwen, dreef, water (welresten) en een tuin. Het perceel is niet wezenlijk meer veranderd.

Beschrijving

Achterin gelegen pastorie van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De huidige pastorie kreeg de typische sobere vormgeving. De enige ornamentiek welke te bespeuren valt in de gevel is de deuromlijsting in blauwe hardsteen, de druiplijst tussen beide verdiepingen en de imitatiespeklagen in stucwerk. De voorgevel wordt afgelijnd met een fraaie kroonlijst. De achtergevel verloor op de benedenverdieping volledig zijn opdeling. Op de bovenverdieping is de traditionele verdeling echter perfect bewaard gebleven.

Oorspronkelijk waren er twee aanbouwsels met lessenaarsdaken. De daken werden na 1977 vervangen door platten daken. Het rechter aanbouwsel werd gedeeltelijk opgetrokken. Langs drie zijden bleef de oorspronkelijke wal bewaard. Opvallend in de hele site is de middenlijn die van aan het hek, door de voortuin, door de woning en door de achtertuin tot aan de wal loopt. De as wordt aan de straatzijde aangezet door een 19de-eeuws hek bestaande uit vier pijlers met ertussen een metalen hek. De pijlers waren oorspronkelijk bekroond met vuurpotten. De weelderige beplanting langs het toegangshek (rododendron, hulst, buxus) accentueert de as.

Interieur

De indeling is traditioneel met centrale gang en links en rechts salons. Het interieur is sober en door de aanbreng van verlaagde plafonds zijn de oorspronkelijke plafonds niet langer zichtbaar. Het binnenschrijnwerk bleef bewaard evenals een aantal schouwen die vermoedelijk uit een latere aankleding dateren. De trap is een uitermate fraai stuk met gesculpteerde trappaal. Opvallend zijn de twee slaapkamers op de bovenverdieping langs de straatzijde. De 19de-eeuwse schouwen zijn er voorzien van stucwerk. In één kamer is eveneens het stucplafond nog zichtbaar.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002256, Pastorieën in het Waasland (MERTENS J., 2004).

Auteurs:  Mertens, Joeri

Pastorie 1805 ()

Pastorie in beboomde en gedeeltelijk omwalde tuin met ijzeren hek aan arduinen pijlers met siervaasbekroning. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Vernieuwde arduinen plint en cementbepleistering. Rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond. Vleugeldeur in licht geprofileerde arduinen omlijsting voorzien van een gestrekte tussendorpel met jaartal 1805, een latei met ruitmotief en een gestrekte waterlijst aansluitend bij de puilijst. Klassieke gevelbeëindiging. Links en rechts aanbouwseltjes van één travee en één bouwlaag onder afgesnuit lessenaarsdak.

Auteurs:  Demey, Anthony