Schaliënhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schaliënhuis

Hoeve bestaande uit woonhuis en recente schuren en stallen zonder verdere noemenswaardigheden.

Woonhuis van het dubbelhuistype van zes traveeën gevat tussen twee zijtrapgevels (13 treden) en afgedekt door een zadeldak (nok loodrecht op de straat, asbestleien) voorzien van een dakvenster met kruiskozijn uit de 17de eeuw. Verankerde bakstenen bouw op recente gecementeerde plint. Beluikte en getraliede arduinen kruiskozijnen. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting met gestrekte waterlijst en tussendorpel; bovenlicht met sierlijke ijzeren roedeverdeling, in de eerste helft van de 19de eeuw te dateren. Gevel beëindigd op houten 19de-eeuwse kroonlijst met modillons. Rechthoekige venster in achtergevel bezit als latei een gedateerde houten balk (8 april anno 1623) afkomstig van de houten dwarsschuur afgebroken na de Tweede Wereldoorlog.

Haaks tegen de achtergevel; aanbouwsel van drie traveeën en twee bouwlagen met een getrapte korte gevel (8 treden + topstuk) voorzien van speklagen van pleisterwerk. Onder de kroonlijst van beide lange gevels zitten zandstenen steigergaten. Aangepaste rechthoekige benedenvensters onder houten latei, ontlast door gekoppelde rondboogjes. Recente deur onder een smaller ontlastingsboogje.

Aan de overzijde van de straat: opmerkelijke dwarsschuur, volledig in houtbouw en afgedekt door een afgesnuit schilddak (nok loodrecht op de straat, golfplaten).

Auteurs: Demey, Anthony