Kasteeldomein Sint-Martin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Neoclassicistisch kasteeltje, zogenaamd Sint-Martin, met omringend park toegankelijk via een ijzeren hek tussen vierkante arduinen pijlers. Alleenstaand gebouw met twee bouwlagen en vijf traveeën, met brede voorgevel onder mansardedak (leien) met oeils-de-boeuf, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterd en geschilderd parement op arduinen plint. Begrenzende hoekblokken en omlopende kroonlijst op klosjes. Drie centraal gemarkeerde uitspringende traveeën met drie bouwlagen en schilddak. Portiek van vier Ionische zuilen op de begane grond. Overigens rechthoekige omlijste vensters op doorlopend arduinen cordon op de tweede bouwlaag en dito lekdrempels op de bovenste verdieping; rolluikkasten. Geaccentueerd middenvenster onder gebogen fronton. Begane grond met centrale rondboogdeur en flankerende vensters, later toegevoegde driezijdige houten erkertjes in de zijtravee. Links en rechts aanbouwsels van één travee en één bouwlaag onder plat dak. Zijgevels van drie traveeën met licht gemarkeerd middenrisaliet. Achtergevel eveneens van drie traveeën met breed, door hoekblokken begrensd middenrisaliet met ruim omlijst rondboogvenster ter verlichting van het trappenhuis. Licht getoogde en rechthoekige omlijste vensters in de zijtravee. Resterende vijver met eilandje in het park.

Auteurs: Demey, Anthony