erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
15364
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15364

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sinaai
    Deze bescherming is geldig sinds 03-02-1983

Beschrijving

Burgerhuis met lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien) met drie dakkapellen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Parement van witte machinesteen met donkerder muurbanden. Arduinen sokkel. Risalietvormende deurtravee met houten erker op de bovenverdieping en boven de kroonlijst uitstekend dakvenster met puntgevel op schouderstukken en ijzeren balkonhek. Rechthoekige deur en vensters met natuurstenen onder-, tussen- en bovendorpels en korfbogig ontlast. Kleurrijke tegeltableaus met provinciale art-nouveau-inslag in de boogvelden, op de borstweringen en in de fries.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Sinaai


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15364 (Geraadpleegd op 18-05-2021)