erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID: 15365   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15365

Juridische gevolgen

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sinaai
  Deze bescherming is geldig sinds 03-02-1983

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en aanvankelijk (1798) slechts één bouwlaag. Tweede bouwlaag toegevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw; afdekking door middel van zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met centrale dakkapel met driehoekig, open fronton. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Licht vooruitspringende hoekdammen. Arduinen plint. Rechthoekige vensters, op de begane grond met luiken en lekdrempels, op de bovenverdieping gevat in een geriemde omlijsting (centrale travee met oren versierde sluitsteen) en met tot kordon doorgetrokken onderdorpels van arduin. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting met geprofileerd beloop, gestrekte tussendorpel (ANNO 1798) en waterlijst; bovenlicht met sierlijke ijzeren roedeverdeling (gekruiste pijlen). Gevel beëindigd op gelede architraaf, fries met casementen en gekorniste kroonlijst op tanden en consoles.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Sinaai
  Belselewegel, Dries, Edgard Tinelstraat, Hulstbaan, Katharinastraat, Sinaaidorp, Vleeshouwersstra...

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15365 (Geraadpleegd op 17-08-2019)