erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
15368
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15368

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning van 1793
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sinaai
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw; bovenverdieping mogelijk toegevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op donker geschilderde plint. Drie nauw aansluitende middentravee en bredere zijtravee. Rechthoekige vensters, op de begane grond beluikt en voorzien van 19de-eeuwse ramen, op de bovenverdieping gevat in een geriemde omlijsting met versierde sluitsteen. Rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting met jaartal 1793 op de gestrekte tussendorpel; rechte waterlijst. Klassieke gevelbekroning.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Sinaai


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15368 (Geraadpleegd op )