Herenhuis en brouwerij St Huybrecht

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Brouwerij Capoen
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sinaai
Straat Dries
Locatie Dries 34, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Niklaas (actualisaties: 01-06-2007 - 30-06-2007).
  • Adrescontrole Sint-Niklaas (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Niklaas (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerij Capoen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Herenhuis
gelegen te Dries 34 (Sint-Niklaas)

Deze bescherming is geldig sinds 03-02-1983.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sinaai

Deze bescherming is geldig sinds 03-02-1983.

Beschrijving

Voormalige brouwerij "Capoen" met aan de straat gelegen woonhuis en achterin gelegen dienstgebouwen. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met driehoekig fronton boven de drie middelste traveeën, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op cementplint. Segmentboogvensters in licht geprofileerde arduinen omlijsting met duimen op de begane grond. Middentravee in geprofileerde arduinen omlijsting met spiegelboogdeur op neuten, met gebogen stoep (twee trappen) en gebogen arduinen tussendorpel, rechte kroonlijst op consoles met smeedijzeren balkonhek met rococomotieven; eveneens spiegelboogvormig deurvenster voorzien van rocailles in de hoeken en sluitsteen. Gevel beëindigd op een gelede architraaf met twee rocailles (een verdwenen) onder het fronton; houten kroonlijst. Links een toegevoegde travee onder lessenaarsdak. Rechts toegevoegde travee van twee bouwlagen met inrijpoort voor de erachter liggende brouwerij.

Brouwerij in 1853 opgericht door de familie Verberckmoes met als naam "St.Huybrecht". Door overerving kwam de brouwerij in handen van de familie Vandevelde, waarvan de dochter huwde met Jozef Verstraate die in 1904 nieuwe gebouwen optrok. Tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde de familie Verstraate de naam in "Capoen". Stopzetting circa 1965.

Brouwerijgebouwen (hoofdgebouw en eest), volgens muurankers van 1904. Hoofdgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Bakstenen gebouw met verticale markeringen door middel van lisenen, bovenaan horizontaal met elkaar verbonden door muizetandlijst. Rechthoekige vensters, laaddeur en poort onder ijzeren I-latei met rozetvormige bevestigingsbouten. Gevelsteen met inscriptie "Verstraate-Vandevelde". Hoge cilindrische bakstenen schouw.

Interieur met behouden Mahy-stoomketel (1906, 7 atmosfeer) en ijzeren dakgebinte met dito panlatten. Vierkante eest van vijf bouwlagen en kap bestaande uit een ijzeren gebinte waartussen betonnen platen. Rechthoekige muuropeningen; opmerkelijke gietijzeren muurankers. Technische infrastructuur: behouden koekbreker en ontstofmachine.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Dorpskom Sinaai

Belselewegel, Dries, Edgard Tinelstraat, Hulstbaan, Katharinastraat, Sinaaidorp, Vleeshouwersstraat (Sint-Niklaas)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.