erfgoedobject

Herenhuis en brouwerij St Huybrecht

bouwkundig element
ID: 15369   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15369

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Capoen
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sinaai
  Deze bescherming is geldig sinds 03-02-1983

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis
  Deze bescherming is geldig sinds 03-02-1983

Beschrijving

Voormalige brouwerij "Capoen" met aan de straat gelegen woonhuis en achterin gelegen dienstgebouwen. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met driehoekig fronton boven de drie middelste traveeën, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op cementplint. Segmentboogvensters in licht geprofileerde arduinen omlijsting met duimen op de begane grond. Middentravee in geprofileerde arduinen omlijsting met spiegelboogdeur op neuten, met gebogen stoep (twee trappen) en gebogen arduinen tussendorpel, rechte kroonlijst op consoles met smeedijzeren balkonhek met rococomotieven; eveneens spiegelboogvormig deurvenster voorzien van rocailles in de hoeken en sluitsteen. Gevel beëindigd op een gelede architraaf met twee rocailles (een verdwenen) onder het fronton; houten kroonlijst. Links een toegevoegde travee onder lessenaarsdak. Rechts toegevoegde travee van twee bouwlagen met inrijpoort voor de erachter liggende brouwerij.

Brouwerij in 1853 opgericht door de familie Verberckmoes met als naam "St.Huybrecht". Door overerving kwam de brouwerij in handen van de familie Vandevelde, waarvan de dochter huwde met Jozef Verstraate die in 1904 nieuwe gebouwen optrok. Tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde de familie Verstraate de naam in "Capoen". Stopzetting circa 1965.

Brouwerijgebouwen (hoofdgebouw en eest), volgens muurankers van 1904. Hoofdgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Bakstenen gebouw met verticale markeringen door middel van lisenen, bovenaan horizontaal met elkaar verbonden door muizetandlijst. Rechthoekige vensters, laaddeur en poort onder ijzeren I-latei met rozetvormige bevestigingsbouten. Gevelsteen met inscriptie "Verstraate-Vandevelde". Hoge cilindrische bakstenen schouw.

Interieur met behouden Mahy-stoomketel (1906, 7 atmosfeer) en ijzeren dakgebinte met dito panlatten. Vierkante eest van vijf bouwlagen en kap bestaande uit een ijzeren gebinte waartussen betonnen platen. Rechthoekige muuropeningen; opmerkelijke gietijzeren muurankers. Technische infrastructuur: behouden koekbreker en ontstofmachine.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskom Sinaai
  Belselewegel, Dries, Edgard Tinelstraat, Hulstbaan, Katharinastraat, Sinaaidorp, Vleeshouwersstra...

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis en brouwerij St Huybrecht [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15369 (Geraadpleegd op 22-08-2019)