Pastorie

Gemeente Sint-Niklaas

• Adrescontrole Sint-Niklaas (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Niklaas (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sinaai

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis in neotraditionele stijl van 1907 naar ontwerp van architect Jules Goethals (Aalst). Bakstenen lijstgevel met muurbanden van lichter gekleurde baksteen en voorzien van sierankers; zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, cementpannen). Risalietvormende vierde en vijfde travee met trapgevelbekroning (6 trappen + topstuk) en natuurstenen hoekstenen. De vensters zijn vol. kruiskozijnen (eerste travee kloosterkozijn, drielicht in laatste travee) steekbogig tot rondbogig ontlast. Korfboogdeurtje voorafgegaan door open portiekje in de hoek met risaliet.

Auteurs: Demey, Anthony