Gemeentehuis van Sinaai en aanpalende woningen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sinaai
Straat Dries
Locatie Dries 78-82, 86-90, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Niklaas (actualisaties: 01-06-2007 - 30-06-2007).
  • Adrescontrole Sint-Niklaas (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Niklaas (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Sinaai en aanpalende woningen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sinaai

Deze bescherming is geldig sinds 03-02-1983.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gemeentehuis aan weerszijden geflankeerd door lagere bakstenen woonhuizen en aldus de noordwestzijde van het gemeenteplein uitmakend.

Nummer 78. Gemeentehuis. Neoclassicistisch gebouw van het dubbelhuistype van een + vijf + één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, leien) met centraal dakvenster onder gebogen kroonlijst. Baksteenbouw op hoge arduinen plint met gedenksteen aan weerszijden van de deur: links "Bouwmeester G. De CockRutsaert. Aannemers F. Vermeulen, J. Kenes. 1870"; rechts "Burgemeester: J.F. De Groote. Schepenen J.A. Willerns, J. Antheunis. Secretaris P. Lecocq". Licht vooruitspringende middentravee, voorts geaccentueerd door balkon op de bovenverd. en gebroken, gebogen fronton boven het venster. Segmentboogdeur en -vensters in arduinen omlijsting, met rechte waterlijst op de bovenverdieping; zware arduinen borstwering met balusters. Geveleinde met gekorniste kroonlijst op tanden en consoles.

Nummer 74-76, 80-84. Woonhuizen van twee bouwlagen op plint van blauwe baksteen. Alle deur- en vensteropeningen zijn getoogd en bezitten een waterlijstje met horizontale uiteinden, over de penanten doorlopend. Borstwering van de bovenverdieping met panelen van roodgebakken tegels. Getrapte baksteenfries als gevelbekroning. Enkel bij nummer 74 zijn de traveeën aangegeven door lisenen en is de hoektravee afgeschuind. Het nummer 84 bezit een balkon boven de centrale deur.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Dorpskom Sinaai

Belselewegel, Dries, Edgard Tinelstraat, Hulstbaan, Katharinastraat, Sinaaidorp, Vleeshouwersstraat (Sint-Niklaas)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.