erfgoedobject

Gemeentehuis van Sinaai en aanpalende woningen

bouwkundig element
ID
15376
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15376

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gemeentehuis aan weerszijden geflankeerd door lagere bakstenen woonhuizen en aldus de noordwestzijde van het gemeenteplein uitmakend.

Nummer 82. Gemeentehuis. Neoclassicistisch gebouw van het dubbelhuistype van een + vijf + één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, leien) met centraal dakvenster onder gebogen kroonlijst. Baksteenbouw op hoge arduinen plint met gedenksteen aan weerszijden van de deur: links "Bouwmeester G. De CockRutsaert. Aannemers F. Vermeulen, J. Kenes. 1870"; rechts "Burgemeester: J.F. De Groote. Schepenen J.A. Willerns, J. Antheunis. Secretaris P. Lecocq". Licht vooruitspringende middentravee, voorts geaccentueerd door balkon op de bovenverdieping en gebroken, gebogen fronton boven het venster. Segmentboogdeur en -vensters in arduinen omlijsting, met rechte waterlijst op de bovenverdieping; zware arduinen borstwering met balusters. Geveleinde met gekorniste kroonlijst op tanden en consoles.

Nummer 78-80, 86-90. Woonhuizen van twee bouwlagen op plint van blauwe baksteen. Alle deur- en vensteropeningen zijn getoogd en bezitten een waterlijstje met horizontale uiteinden, over de penanten doorlopend. Borstwering van de bovenverdieping met panelen van roodgebakken tegels. Getrapte baksteenfries als gevelbekroning. Enkel bij nummer 78 zijn de traveeën aangegeven door lisenen en is de hoektravee afgeschuind.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Sinaai


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Sinaai en aanpalende woningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15376 (Geraadpleegd op )