erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
15388
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15388
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve bestaande uit woonhuis, dwarsschuur, bergschuur en kleine stal op een met gras begroeid en beboomd erf.

Woonhuis, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, doch aangepast in de loop van de 19de en de 20ste eeuw; vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Verankerde en gecementeerde voorgevel (op het noorden) met beluikte rechthoekige vensters met lekdrempels. Rondbogig zoldervenster in de zijpuntgevels. Eenvoudige rechthoekige deur. Achtergevel met bakstenen overhoekse muizentandlijst. Haakse achterbouw met keuken bevat nog een houten, getralied kruiskozijn en een open haard; de zoldering met moer- en kinderbalken is heden weggestopt.

Ten noordoosten en haaks op het woonhuis: grote dwarsschuur met vrij laag reikend zadeldak met brede overstek (golfplaten en Vlaamse pannen). Ten noordwesten en parallel aan het woonhuis: open bergschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen) en met houten zijpuntgevels (horizontale planken). Aan de straatzijde, eveneens parallel aan het woonhuis: kleine rechthoekige bakstenen stal onder zadeldak.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De hoeve is sterk verbouwd, met verlies van erfgoedwaarden.

  • Informatie van IOED Erfpunt (augustus 2021).
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15388 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.