erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 15404   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15404

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Burgerhuis uit het vierde kwart van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw, doch in het eerste kwart van de 20ste eeuw aangepast met art-nouveaumotieven. Dubbelhuis met lijstgevel van vijf traveeƫn en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, asbestleien), met drie dakkapellen. Lage arduinen plint; parement van gele geglazuurde tegels met donkergele banden. Rechthoekige vensters met houten rolluikkasten en arduinen lekdrempels op de begane grond; getoogde vensters op de bovenverdieping. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting met geprofileerd beloop, gestrekte tussendorpel (waarop enkel het woord ANNO zonder jaartal) en dito waterlijst. Borstweringen en fries met typische tegeltableaus (op de centrale penant met initialen DSV). Getande kroonlijst als geveleinde.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15404 (Geraadpleegd op 29-11-2020)